Ugrás a tartalomhoz

Újabb óbudai balos botrány: a Momentum újra „befeküdt” a DK-nak

A Momentum szerint mégsem aggályos, hogy a DK-s polgármesterek miatt egyenként több száz milliót bukott hat budapesti kerület, köztük Óbuda-Békásmegyer is. A helyi Fidesz–KDNP által Kiss László ellen kezdeményezett fegyelmi eljárást a baloldali képviselők pont a Momentum frakcióvezetőjének javaslatára vették le napirendről, pedig a baloldali párt korábban országosan ítélte el az esetet.

Azért kezdeményezett fegyelmi eljárást a Fidesz–KDNP Kiss László polgármesterrel szemben, mert az a DK-s pártérdeket az óbudaiak képviselete elé helyezte. Jelen esetben nem volt hajlandó megjelenni azon az egyeztetésen, ahol a kerületeknek szánt kormányzati rezsitámogatásról döntöttek. Állítólag azért, mert Gyurcsány megtiltotta neki…

Így a Kiss által vezetett városrész egy fillért sem kapott, azokkal a polgármesterekkel ellentétben, akik kerületenként több száz milliós támogatást „vihettek haza”, megkönnyítve ezzel például az iskolák, idősotthonok vagy óvodák rezsijének kifizetését.

A Fidesz–KDNP úgy véli, Óbuda esetében nagyságrendileg 700 millió forinttól fosztotta meg a kerületieket és a városrész költségvetését Kiss László. A frakció szerint a polgármesterekről szóló jogszabály egyértelműen rögzíti, hogy „Fegyelmi vétséget követ el a polgármester, ha tisztségéből illetőleg foglalkoztatási jogviszonyából eredő kötelezettségét vétkesen megszegi”. Kiss László a fegyelmi eljárásról való döntést először zárt ülésre vitte, majd a helyi Momentum frakcióvezetőjének, Szkaliczki Tündének javaslatára a baloldali többség levette napirendről.

Az óbudai Momentum kétszínűségét jól mutatja, hogy képviselőik ismét Gyurcsány Ferenc helyi embere mögé álltak be, pedig a pártjuk elnöke, Gelencsér Ferenc még így nyilatkozott nemrégiben: „Egy megválasztott képviselőnek mindenkit képviselnie kell, függetlenül attól, hogy az illető hova szavaz. Ez a munkája. Ez a kötelessége. Egy kerületi polgármester elsődleges feladata a kerület lakosságának képviselete. Úgy tűnik, hogy Budapest polgármesterei közül ezt sajnos nem mindenki gondolja így

– mondta el a Metropol kérdésére Gyepes Ádám kormánypárti önkormányzati képviselő, aki hozzátette: „Most sokadjára is megbukott az óbudai DK-s vezetés narratívája, miszerint a fővárosi kerületektől minden forrást elvonnak, ezért nincs pénz semmilyen beruházásra vagy a kerületben élők szociális támogatására.”

Jól áll anyagilag a kerület, mégsem fejlesztenek

„Az ülésen az is kiderült, hogy a tavalyi előzetes tervben szereplő 10 milliárd forint helyett idén már több mint 16,7 milliárd forint helyi iparűzési adóbevétellel számolnak Kiss Lászlóék” – tudtuk meg Gyepes Ádámtól. Ennek ellenére a baloldali koalíció képviselői ismételten figyelmen kívül hagyták az önkormányzat egyik intézményének, az Óbudai Kulturális Központnak felügyelői bizottsági javaslatát. Ez inflációt követő béremelést javasolt a központ munkavállalóinak, szerintük így lehetne ugyanis megtartani a nagymértékben megfogyatkozott dolgozói létszámot. A baloldal képviselők a meghatározott nagyságrendű igényt lesöpörték az asztalról és mindössze 10%-ot hagytak jóvá” – mondta a fideszes képviselő.