Ugrás a tartalomhoz

Több jogszabályt is megszeghetett Tordai a parasztháznak álcázott budai luxusvillája építkezésével

Tordai Bence kezeiben jó helyen lehet a jogalkotás, ha még annak értelmezése sem sikerül: bár a párbeszédes politikus váltig állítja, semmiféle bejelentési kötelezettséggel nem járt volna a napokban nagy port kavaró villájának építése, valójában világosan kimondja a vonatkozó kormányrendelet, hogy Tordai nem mond igazat. A PestiSrácok.hu azt is kiderítette továbbá, hogy a politikusnak jó oka volt sunnyogni a hatóságok előtt, hiszen így az építési szabályok szerint lakhatási engedélyt sem kaphat az új villára, a kerület építési előírásai miatt. Tordai szerint nem volt építkezés, a jogszabály szerint meg igen. Kinek higgyünk?

Megdőlni látszik Tordai Bence engedély nélküli építkezésével kapcsolatos védelme, a kegyelemdöfést pedig a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. mellékletének 1a. pontja viheti be. Az építkezés idején, valamint azóta is hatályos jogszabály ugyanis világosan felsorolja, milyen építkezési formákhoz nem szükségeltetik engedély. Ezek közül kiemelkedik egy olyan pont, ami „megzavarhatta” a magát jogalkotásban kompetensnek vélő politikust:

Meglévő építmény hasznos alapterületet nem növelő bővítése, kivéve a lapostetős épület magastetővel történő bővítését.

Ez azt jelenti, hogy ugyan léteznek olyan bővítési eljárások, amelyekhez nem szükséges építési engedély, azonban a Tordai-féle építkezés nem ebbe a kategóriába esik.

Tordai nyugodtan építhetett volna garázst, esetleg egy tárolót a meglévő parasztház mellé, ehelyett azonban – az építési napló szerint – teljesen elbontották a régi házat és géppel ástak ki alapot az új háznak. Ráadásul egy felső szintet is húztak az épületre, vagyis az új épület a régi alapok megtartása mellett is jelentősen növekedett (volna) a hasznos alapterületét illetően. Az új ingatlanról készült felülnézeti képről pedig az is világosan látszik, hogy annak alaprajza nem követi a földhivatali nyilvántartásban szereplő épület körvonalát, ami felveti a gyanút, hogy nemcsak műszakilag, hanem ténylegesen is új alap készülhetett a lakáshoz – vagyis hatósági értelemben (is) egy teljesen új épület létesülhetett. Az pedig, hogy a sajtóhírek szerint még a régi alap helyét sem sikerült eltalálni az új építkezésnél, csak további bizonyítékot szolgáltat annak kapcsán, hogy teljesen új ingatlan létesülhetett.

MIÉRT KELL ELSUNNYOGNI AZ ENGEDÉLYT?

A pontos választ valószínűleg csak Tordai Bence tudja, ő azonban igencsak szűkszavú maradt a témában. Egy dolgot azonban érdemes megjegyezni: a Kerületi Építési Szabályzat (KÉSZ) szerint Pesthidegkút azon részén, ahol Tordai építkezett, csak a kialakítható legkisebb telekterület másfélszeresét meghaladó méretű telken lehet két főrendeltetésű (esetünkben lakóingatlant) építeni. Csakhogy Tordaiék telke ezt a méretet nem éri el, a telken pedig a kerület oldalán megtalálható földhivatali térképmásolat szerint – amely a mindenki számára elérhető KÉSZ egyik melléklete – egy másik lakóépület is áll.

Vagyis azzal, hogy – az építési napló szerint – Tordaiék új alapot ástak, majd építkezésbe kezdtek, legalábbis kétségessé vált annak a lehetősége, hogy egyáltalán az építkezés megkezdésekor hatályos általános építési jogszabályok, valamint a kerület, az önkormányzat egyedi szabályai (KÉSZ) lehetővé teszik-e a használatbavételi engedély megszerzését. Egyszerűbben fogalmazva: nagyon úgy tűnik, hogy az önkormányzati szabályok már az építkezés kezdetekor lehetetlenné tették a telken álló parasztház lebontását és újraépítését.

Az ügyben megkerestük a Fővárosi Kormányhivatalt is, azonban csupán annyit jeleztek, hogy „az érintett ügyben a tényállás tisztázása folyamatban van”.

EZ TÖRTÉNT IDÁIG

Mint ismert, építési engedély nélkül, a hatóságokat félrevezetve épített magának álomvillát a harsányságáról, erőszakos akcióiról ismert baloldali politikus Budapest egyik legdrágább kerületében. Ráadásul régi parasztháznak próbálja álcázni a legalább 150 milliót érő épületet. Éppen az a Tordai Bence építkezett jogsértő módon, aki hosszú ideje a lehető legharsányabban támadja az ugyancsak engedély nélkül építkező milliárdos ingatlanbefektetőt, Csipak Pétert. Tordai 2016-ban vett magának telket Budapest egyik legdrágább részén, a II. kerület kertvárosában. A telken állt egy régi parasztház; a baloldali politikus lényegében e mögé „bújva” kezdte el kijátszani az építési előírásokat. Mivel a kérdéses telekre a szigorú előírások miatt nem kaphatott új épületre engedélyt, ezért úgy döntött, megtéveszti a hatóságokat. Azt hazudta, hogy csak felújítja az eredeti házat, miközben csalárd módon teljesen lebontatta és a helyére egy vadonatúj villát építtetett, aztán fogta magát és önkényesen beköltözött az épületbe.

Forrás: PS