Ugrás a tartalomhoz

Szégyenteljes történelmi sorsforduló volt a magyarországi németek elűzetése

A magyarországi németek kitelepítésének emléknapja alkalmából szentmisével és koszorúzással emlékezett Békásmegyeren Óbuda-Békásmegyer Német Nemzetiségi Önkormányzata, a „Braunhaxler” Egyesület, valamint Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata.

A 20. századi történelem szégyenteljes sorsfordulóinak egyike volt a magyarországi németek elűzetése szülőföldjükről. Varga Mihály hozzátette: A megbocsáthatatlan, igazságtalan és bűnös tettek sorában élen állnak a kitelepítések, amelyek a második világháború után irtózatos és fájó népvándorlásokat kényszerítettek népekre, népcsoportokra. A második világháborút követően 16 millió németajkú embert üldöztek el Közép- és Kelet-Európából. Ezek az emberek már évszázadok óta honosak voltak ezen európai országokban.

A Vertreibung – elűzés – olyan fájdalmas szó nekik, mint magyaroknak, nekünk Trianon – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy ez számunkra fontos nemzettörténeti szín, a magyarországi németség megcsonkítását is jelenti. Azokra a németajkú honfitársainkra, svábokra emlékezünk, akiket a több évszázados együttélés, közös sors és közösen elképzelt jövő után üldöztek el magyarországi hazájukból. Mindannyian, itt élő magyarok lettünk szegényebbek.

„Semmivel sem igazolható igazságtalanság volt ez” – jelentette ki Varga Mihály, hangsúlyozva: a mai Magyarország kormánya és népe minden kollektív bűnösségen alapuló nézetet és döntést elhárít. Csak építő tenni akarással szolgáljuk jól közös nemzeti emlékezésünket. Igazságot szolgáltatni nem szavakkal, hanem az egymásért és a közös nemzetünk jövőjéért vállalt cselekedettel kell – fogalmazott a kerület országgyűlési képviselője.

A megemlékezés végén a résztvevők, közük Varga Mihály és Kiss László polgármester megkoszorúzták a békásmegyeri Szent József-templom falán lévő emléktáblát.