Ugrás a tartalomhoz

Összefoglaló az óbudai képviselő-testület szeptemberi üléséről

Újabb csontváz hullott ki a szekrényből a testület szeptemberi ülésén. Az Állami Számvevőszék szúrópróbaszerű ellenőrzése során kiderült, hogy Kiss Lászlóék 2019 óta törvénytelenül vezetik a III. kerületet. A DK-s polgármester munkamorálját kiválóan reprezentálja, hogy 4 év alatt sem sikerült elkészíteniük Óbuda-Békásmegyer 5 évre szóló közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási tervét, amire egyébként törvény is kötelezi az önkormányzatot. A Számvevőszék felszólította Kiss Lászlót, hogy szüntessék meg a törvénytelen állapotot, de Gyurcsány Ferenc polgármesterének ezt a határidőt sem sikerült rendesen kezelnie, így végül egy személyben fogadta el a kerület pánikszerűen összeeszkábált vagyongazdálkodási tervét, amely most utólag került a képviselő-testület elé. A mostani terv a 2023-2028-as időszakot foglalja magában, ami természetesen sehogyan sem tudja orvosolni azt, hogy 2019 és 2023 között Óbudán nem létezett vagyongazdálkodási terv. Ez mondjuk meg is látszik a kerületen.

Négy év elég volt arra is a Kiss László vezette DK-s önkormányzatnak, hogy teljesen élhetetlenné tegyék Óbudát és tönkretegyék az önkormányzat fenntartásában működő óvodákat. Amíg országos szinten folyamatos bölcsődei és óvodai férőhely bővítés zajlik a megnövekedett gyermeklétszám miatt, addig Óbudán idén júliustól, mindössze 2 hónap alatt egy csoportnyi gyermek családja jelezte távozását az óvodákból. Jól látható, hogy a gyermekes családok menekülnek a III. kerületből, az önkormányzat ezért kénytelen volt csökkenteni az óvodai csoportlétszámot. Kiss Lászlóék továbbra sem tesznek semmit annak érdekében, hogy Óbuda-Békásmegyer óvodái képesek legyenek megtartani mind a munkaerőt, mind a gyermekeket a kerületben.

Kérdéseket intéztünk az ülésen a DK polgármesteréhez a Római-parti szabadstrandnál történt szennyvíz beengedésekkel kapcsolatban. A polgármester a képviselő-testület előtt nem volt hajlandó válaszolni és elfogadható magyarázatot adni arra, miért nem értesítette sem a fürdőzőket, sem az ott sportolókat a szennyezett vízről, miközben a Fővárosi Csatornázási Művek egyértelműen nyilatkozta, hogy ők minden beengedés előtt tájékoztatták az önkormányzatot. Világos választ várunk arra, hogy Kiss László miért titkolta el az emberek elől, hogy 2 hónap alatt 11 alkalommal hígított szennyvizet engedtek bele a Dunába közvetlenül az általa kijelölt strand szomszédságában és miért nem figyelmeztette az ezeket követő napokon a szabadstrandon fürdőzőket!

A Kórház utcai piac bérlőinek elviselhetetlen mértékű díjemeléséről is kérdeztük a DK-s polgármestert. Kiss László azt állította, hogy bár polgármesterként ő is tagja a Fővárosi Közgyűlésnek, neki nem feladata és ő nem is képes befolyásolni a főváros Óbudát is érintő döntéseit, miközben saját pártja adja a főpolgármester döntéseihez szükséges többséget. Egy valami végre bebizonyosodott, az elhangzottak alapján Kiss László nemcsak a tőle megszokott hozzá nem értés miatt, hanem szándékosan nem képviseli a kerületben élők érdekeit.

Törvényi kötelezettség miatt a testület úgy határozott, hogy költségvetési szervvé alakítja a Szent Margit Rendelőintézetet. A módosítás következményeként a kerületi baloldal úgy döntött, az intézményt megfosztják korábbi elnevezésétől és Óbudai Rendelőintézet néven működik tovább. Azt eddig is tudtuk, hogy az ideiglenesen itt állomásozó baloldali képviselők valamiért ódzkodnak hazánk keresztény kulturális gyökereitől, de érdemes megjegyezni, hogy a rendelő akkor vette fel a Szent Margit nevet, amikor Kiss László mostani főnöke, Gyurcsány Ferenc bezáratta a kerületben működő Szent Margit Kórházat.

Közbeszerzést írt ki az önkormányzat kerületi parkolóhelyek kialakítására. Sajnos a határozat alapjául szolgáló előterjesztésben az szerepel szó szerint, hogy az „önkormányzati parkolófejlesztés célja kerületszerte nem elsősorban a parkolóhelyek bővítése, hanem a rendezett és szabályos parkolási feltételek megteremtése.” Kiss László DK-s polgármester és csapata szándékosan, vagy hozzá nem értésből ismét nem akarja megérteni a kerületi polgárok akaratát. Óbudán több parkolóhelyre van szükség, ez pedig nem oldódik meg azzal, hogy a régi helyeket építik, vagy festik át.