Ugrás a tartalomhoz

Összefoglaló az óbudai képviselő-testület novemberi üléséről

Budapest idén ünnepli 150. születésnapját. A Pestet, Budát és Óbudát egyesítő folyamat 1873. november 17-én ért véget. Ebből az alkalomból a képviselő-testület november 17-ét kerületi emléknappá nyilvánította.

A testületi ülést megelőző bizottsági munkák során a DK-s városvezetés visszavont minden korábbi engedélyt, amelyet a főváros kérelmére korábban megadtak a Római-parti gátépítéssel kapcsolatban. Kiss Lászlóék a jövő évi választások előtt megijedtek a több száz fa – köztük rengeteg óriási platán – kivágásával kiváltott lakossági ellenállástól. A gerincesség sohasem volt a kerületi baloldal sajátja, kétség sem fér hozzá, hogy a visszavonás csak a választásoktól való jogos félelem következménye. A hivatalosan kijelölt nyomvonal továbbra is a Nánási – Királyok útján halad, ha esetleg újra hatalomra kerülnek, ismét meg fogják adni az engedélyeket és a Szentendrei úthoz hasonlóan a Nánási – Királyok útjának teljes faállományát is le fogják tarolni.

Kiss László DK-s polgármester továbbra sem hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy miért titkolta el a kerület nyilvánossága elől, hogy a nyári strandszezonban számos alkalommal engedett hígított szennyvizet a Fővárosi Csatornázási Művek a Dunába a strand közvetlen közelében. A polgármester hiába ír nyílt levelet és hiába vádaskodik alaptalanul a sajtóban, az óbudaiaknak joguk van tudni arról, ha az általuk megválasztott vezető eltitkol és elhallgat olyan fontos információkat, ami veszélynek teheti ki az egészségüket.

Frakciónk már évek óta szorgalmazta, hogy a kerületben bejelentett állandó lakcímmel rendelkező nyugdíjasok gyógyfürdő, illetve uszoda használati kedvezménye a Szent Lukács Gyógyfürdő, a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő mellett terjedjen ki a Szérűskerti Uszodára is. Az önkormányzat új megállapodásával ez most teljesült, decembertől hétköznapokon a kerület nyugdíjasai az Óbudai Szociális Szolgáltatónál történő regisztrációt követően ingyenesen használhatják a Szérűskerti Uszodát.

A testület meghosszabbította a kerületünkben működő Ételt az Életért Alapítvány támogatását, akik 1999 óta ingyenes ételosztással segítik a hátrányos helyzetű rászorulókat és családokat.