Ugrás a tartalomhoz

Összefoglaló az óbudai képviselő-testület júniusi üléséről

  • Kérdést tettünk fel Kiss László polgármesternek, hogy a kerület vezetése hogyan akarja kezelni az egyre romló hajléktalan helyzetet. Egyre több a lakossági felháborodás a hölgyeket és időseket érő inzultusok miatt, egyre több közterületet, parkot, játszóteret foglalnak el jogtalanul az utcán élők és sajnos lelakják, össze is piszkítják azokat. Van olyan lakótelep, ahol petíciót indítottak a lakók, mert nem érzik többé biztonságban magukat a saját lakóhelyükön. Érdemi válasz szokás szerint nem érkezett Gyurcsány Ferenc óbudai polgármesterétől, ő a saját kerületével továbbra sem hajlandó foglalkozni, csak parancsot teljesít és plakátpolitizál.
  • Óbuda-Békásmegyer 2019 óta, a DK-s Kiss László vezetése alatt kizárólag szégyellnivaló események és botrányok miatt szerepelt az országos sajtóban. Így volt ez nemrégiben is, amikor a Kőpor utcában látható áldatlan állapotokat mutatta be minden mértékadó médium. Az utcában található félméteres kátyúk tökéletes lenyomatát adják a kerületi baloldal hozzáállásáról: mindig könnyebb valaki másra mutogatni, mint valódi segítséget nyújtani az embereknek. A háborús állapotokat idéző utcában élőket nem érdekli, hogy a DK, vagy a Momentum helyi képviselői hogyan próbálnak pozíciókat szerezni és a háttérben ármánykodni, nekik az számít, hogy az esőzések után ellehetetlenül számukra a közlekedés és sem a kerületi, sem a fővárosi önkormányzat nem hajlandó semmit sem tenni az ügyükben.
  • Arról is kérdeztük a polgármestert, hogyan fordulhat elő az, hogy az önkormányzat olyan egyesületet támogat az Óbudán élők pénzéből, amely a most kikerült titkosszolgálati jelentés alapján nyakig benne volt a külföldről érkező illegális kampánypénzek pártoknak való leosztásában. Miért fizet közpénzt Kiss László annak a Humán Platform Egyesületnek, amely a gyanú szerint ezt a pénzt jogosulatlanul használhatja fel politikai tevékenységre?
  • Minden figyelmeztetésünk ellenére az óbudai önkormányzat számára rendkívül kedvezőtlen szerződést kötött ma a baloldal a Sziget Fesztivál szervezőivel. A Czeglédy Gergő alpolgármester nevével fémjelzett megállapodás értelmében a Sziget Fesztivál 85%-os kedvezményt kap a közterület-használati díjból a következő 4 évben. A fesztiválnak 291 millió forintot kellene befizetnie az önkormányzat számlájára, de a kedvezménynek köszönhetően mindössze 44 millió forintért kapják meg a szükséges területet 4 évre. Az önkormányzat pedig tulajdonképpen semmit sem kap azért, mert lemond 247 millió forintról, hiszen cserébe ugyanolyan megjelenési felületet kap a Szigettől, amilyet korábban, plusz egy konténer illemhelyet, amelyet négy hónap után saját maga köteles majd üzemeltetni is. Véleményünk szerint közel sem arányos ez a megállapodás, ezért nem támogattuk a szerződés megkötését.
  • Tovább húzódik és tovább drágul a kaszásdűlői önkormányzati beruházás a Pethe Ferenc téren. A tér rehabilitációjára még 2018-ban az előző vezetés pályázott és szerzett forrást, Kiss Lászlóék 2019 óta nem voltak képesek megfelelően levezényelni a felújítást, amely most újabb 10 millió forinttal került majd többe az adófizetőknek.
  • Önmagát teszi sokadjára nevetségessé az egész baloldali garnitúra azzal, hogy hosszú hónapok óta nem képesek megoldást találni a Svábhegy Plusz Gyermek-Egészségügyi Központtal való megegyezésre. Hónapról hónapra hosszabbítgatják az önkormányzat szerződését a céggel, ahelyett, hogy hosszútávra és tartósan biztosítanák az óbudai gyermekek kötelező csípőszűrését.
  • Végleg elbukott Kiss László legnagyobb kampányígérete, az óbudai gyermekszakrendelő létrehozása is. A szakrendelőt mostani döntésével egyszerű háziorvosi rendelővé fokozta le a polgármester, hiszen a szakellátásokból nem valósul meg semmi, egyszerűen az eddig is praktizáló gyermek háziorvosokat a Csobánka téri és a Füst Milán utcai rendelőkből összevonta egy helyre, a Víziorgona utcába. A gyermekek valódi szakellátására, a megfelelő szakorvosokkal való megegyezés továbbra sem valósul meg a közeljövőben, ugyanis ennek érdekében semmilyen érdemi lépést nem tett a DK-s polgármester az elmúlt 4 évben.
  • Szita Károly Kaposvár polgármestere és a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke levelet írt minden hazai polgármesternek, amelyben arra kérte az önkormányzatokat, hogy csatlakozzanak ahhoz a békepárti határozathoz, amelyet az Országgyűlés fogadott el az orosz-ukrán háború egyéves évfordulóján. A határozat értelmében az önkormányzatok is határozott nemet mondanak a háborúra és szorgalmazzák a mielőbbi békét, hiszen ez minden magyar település érdeke. „Fontos, hogy minden település kiálljon a béke mellett, mert ezzel jelezhetjük, hogy a falvainkban, a városainkban élő emberek legfőbb vágya, hogy biztonságban élhessenek.” – szól a határozat. Kiss László DK-s polgármester és a többi baloldali képviselő továbbra is a háború pártján állnak, ezért cinikus módon átírták az eredeti nyilatkozatot és a kormányzat elleni hergelést választották a béke támogatása helyett.
  • A Budapest 150 emlékévhez kapcsolódóan a képviselő-testület jóváhagyta a Német Nemzetiségi Önkormányzat részére, hogy a Szent Péter és Pál templom melletti területen emlékművet állíthasson az óbudai német telepesek emlékére.