Ugrás a tartalomhoz

Orbán Viktor: A háborúk korába lépett az európai történelem

Még most munkaerőhiány van Magyarországon, de mindenki becsülje meg az állását, mert a következő hónapokban recesszióra kell számítani Európában, és ez az állások elvesztéséhez vezethet – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában pénteken. Szólt arról is, hogy a kormány mindent elkövet, hogy a háború negatív hatásaitól megvédje az országot. A kormányfő teljesen elhibázottnak nevezte a brüsszeli szankciós politikát.

Európában háborús árak vannak; senki sem gondolta volna idén február 24-én, hogy nem egyszerűen konfliktusháború jött létre Ukrajna és Oroszország között, hanem lezárul egy korszak, és új szakaszába lép az európai történelem, belépünk a háborúk korába–  mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A miniszterelnök hozzátette: Magyarország próbál kimaradni a háborúból, de a harcok a gazdaságban is zajlanak, ennek pedig része az energiaárak emelése. Mint jelezte, volt egy modern és biztonságos életünk, most azonban harcolni kell mindenért, amit eddig természetesnek vettünk.

Orbán Viktor: Most azonban harcolni kell mindenért, amit eddig természetesnek vettünkFORRÁS: MTI/MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA/MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA/MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA/BENKO VIVI

Két nagy csata

Két nagy csata lesz: az egyik az elviselhető rezsiárakért, a másik pedig a munkahelyekért zajlik – tette hozzá a kormányfő. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a háború miatt az áram ára az ötszörösére, a gázé hatszorosára emelkedett. Mint mondta, vannak országok, amelyek a szankciós politika elkötelezett hívei, de Brüsszelnek be kell látnia, hogy tévedés történt, ez a politika nem váltotta be a reményeket, sőt, ellenkező hatást váltott ki.

Azt hitték, hogy a szankciós politika az oroszoknak fog fájni, de nekünk fáj jobban– szögezte le a miniszterelnök. A szankciós politika nem rövidíti le a háborút, nemhogy a lezárás felé közelednénk, hanem jól láthatóan elhúzódik a háború. A kormányfő szerint nem lábon, hanem tüdőn lőtte magát az európai politika. Néhány országban nem lesz gáz; néhányban lesz, de nagyon drága lesz, mi ebbe tartozunk – mondta. A kérdés, hogy milyen hosszú ideig tudjuk elviselhetővé tenni az árát – tette hozzá a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, operatív törzset állított fel, amelyet Gulyás Gergely vezet majd, és hozhat döntéseket, ha szükségesnek látja.

A rezsicsökkentés megtartása

– Próbáljuk a rezsicsökkentést úgy megmenteni, hogy az az átlag fogyasztóknak továbbra is biztosítva legyen – húzta alá a kormányfő. Jelezte: a rezsicsökkentés megtartása érdekében hozzá kellett nyúlni az átlag feletti fogyasztáshoz, és afelett piaci árat kell fizetni.Ha nem így tennénk, akkor a teljes rezsicsökkentést meg kéne szüntetni– mondta Orbán. A miniszterelnök közölte, hogy a kormány rendelkezett a pontos számokkal, ami szerint a háztartások háromnegyede az átlagfogyasztás alatt található. Kiemelte: Magyarországon túlságosan nagy arányát emésztette fel a rezsi a fizetéseknek, ezért kellett bevezetni a rezsicsökkentést. – A baloldal sosem támogatta a rezsicsökkentést, és mindig piaci árat követeltek – emlékeztetett Orbán Viktor.

A kormány továbbra is védi a rezsicsökkentést átlagfogyasztásigFORRÁS: SHUTTERSTOCK

Magyarország mindig ellenezte a szankciókat

Sokan belátják, hogy van, ami belefér, van, ami nem fér bele már a fogyasztásba úgy, mint a háború előtt, de akkor is ez a helyzet, ha ezt valaki nem látja be – jegyezte meg a kormányfő. A miniszterelnök a készülő hetedik szankciós csomagról azt mondta, Magyarország a szankciókat mindig is ellenezte, mert azokkal nem segítünk Ukrajnán. De úgy kell rajtuk segíteni, hogy nekünk közben ne legyen rossz.

Ha ez így megy tovább, kinyuvasztják az európai gazdaságot, el kell jönnie az igazság pillanatának

– jelentette ki. A miniszterelnök szerint be kell vallania Európának, hogy rossz taktikát választott, erre a gazdasági bajra csak a béke jelent megoldást.

A kata-módosítást a kormányfő szükséges és jó döntésnek tartja. Elmondta, 2010-ben azok között volt, akik kigondolták ezt az adózási formát, egyszerű, kezelhető rendszerben gondolkodva.

Az elején nem is volt gond, mert a katát választó kisvállalkozók magánszemélyeknek számláztak. Csakhogy a cégek aztán rájöttek, hogy megéri nekik, hogy ezt az adózási formát válasszák. A katázók száma felszaladt 450 ezerre, amiből 300 ezer esetében erről van szó. Ez háború idején nem fér bele, nem a költségvetés, hanem a nyugdíj miatt– fejtette ki Orbán Viktor.

Az nem fog menni, hogy 450 ezer ember nem fizet a nyugdíjkasszába– fogalmazott még a kata-adózás átalakításáról a miniszterelnök, majd kiemelte, hogy vannak más kedvező adózási formák is. Jelezte: szeptember 25-ig dönthetnek az érintettek arról, hogy milyen adónemet választanak. – Annak idején a baloldal nem szavazta meg a kata-adózás bevezetését – emlékeztetett Orbán Viktor. Szerinte a baloldal bebizonyította, hogy nem lehet rájuk bízni az országot. – A baloldal minden hullámra felül, és politikai hasznot akarnak abból húzni – rögzítette a kormányfő, aki ezt nagyon rossz iránynak tartja.

A háborús szankciók nem Oroszországnak ártottakFORRÁS: AFP/MIGUEL MEDINA

Ki kell védeni a negatív hatásokat

Orbán Viktor elmondta, a hadseregnek van egy veszélyhelyzeti állapota, és a hadsereget most mozgósítani kell. A következő napokban a hadsereg számára pluszforrások kerülnek a határ védelme érdekében. A déli határt már nem lehet a hadsereggel megoldani, és a rendőrök sem bírják már sokáig – tette hozzá.HA AZ EU NEM TÁMOGATNÁ A MIGRÁCIÓT, AKKOR MÁR NEM LENNE MIGRÁCIÓS PROBLÉMA SEM– mondta. Ma délután aláírja a határvadász egységek felállításáról szóló rendeletet. Az ő fizetésük feljebb tolja a katonák és a rendőrök fizetését is.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy 80 százalékkal több illegális határátlépés történt, mint tavaly, és ennek jelentős része a Balkánon történik. A háború nekünk nem érdekünk – mondta a kormányfő. Kína teljesen ki volt szolgáltatva az arab országoknak olaj tekintetében, míg most a konfliktus haszonélvezője lett az orosz olaj miatt. Akik nagyon sok pénzt keresnek a háborún, azok az energiacégek és a Soroshoz hasonló emberek, akik érdekeltek a háború fenntartásában, ők a háborús uszítók – mondta a kormányfő.A kormány azon dolgozik, hogy a háború negatív hatásai minél kevésbé érintsék Magyarországot.