Ugrás a tartalomhoz

Óbudát újra kell indítani!

A kerületi DK-s vezetés lemondott az egészségügy kormányzati támogatásáról

Bús Balázs személyében új választókerületi elnököt nevezett ki Orbán Viktor miniszterelnök a 10. OEVK élére, miután Menczer Erzsébet, aki korábban látta el ezt a feladatot, lemondott tisztségéről. Bár a 2022-es országgyűlési választásokig még sok idő van hátra, a pártok azonban már megkezdték a felkészülést. Az egyes választókerületekben megkezdődött az alkalmas jelöltek számbavétele mindkét oldalon. Ennek kapcsán kérdeztük Bús Balázst az előtte körvonalazódó feladatokról, észrevételeiről és arról, hogy mit gondol a felelős politikusi magatartásról

A kívülállók számára már egy ideje úgy tűnhetett, hogy hátrébb lép, és a közvetlen politikai szerepvállalás helyett kulturális feladatainak ellátására összpontosít. Mi változott az elmúlt időszakban?

Röviden válaszolva a kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök úr felkért arra, hogy vállaljam el a Budapest 10-es egyéni választókerület elnöki tisztségét. Ez számomra egy elég erős jelzés arra, hogy az elkövetkező időben Óbudán helyre kell állítani a normális működést, újra meg kell teremteni az óbudai emberek valós érdekképviseletét, ami 2019 őszén megszűnt.

Tudja, hogy a tisztség elfogadásával mire vállalkozott?

Természetesen. Alapvetően az óbudaiak szolgálatára, és az itt élők érdekeinek képviseletére. Ez a szerep azonban nem újdonság számomra, mivel polgármesterként 13 éven át ugyanezt tettem, sőt már előtte is, hiszen képviselőként 1998 óta dolgozom az óbudai önkormányzatban. A 2010-14 közötti ciklusban voltam már Óbuda parlamenti képviselője is. Számomra ez a tisztség – kicsit más eszközökkel ugyan –, de ugyanazt a munkát jelenti, amit polgármesterként végeztem a kerületben élőkért.

Miért gondolja, hogy Ön mellé áll majd a többség?

Én egy kicsit másképp közelíteném meg ezt a kérdést. Számomra a legfontosabb kérdés az, hogy az óbudai lakosságnak újra legyen valódi érdekképviselete, mert a jelenlegi önkormányzati vezetés, Szabó Tímea képviselő asszony asszisztálásával láthatóan még a baloldali óbudai választókat is becsapta. Az elmúlt évben elképesztő hírek láttak napvilágot. Megdöbbenéssel szereztünk tudomást arról, hogy a Barátság Szabadidőparkot el akarják adni a kerületben, megszüntetve a gyerekek napközis táborát.  Arról is hallani, hogy a balatoni sóstói tábort is értékesítenék, mely szintén évtizedekig a gyerekek, és az idősebb korosztály nyári pihenését is szolgálta. Az önkormányzati bérlakások magánkézbe adását felpörgették, miközben korábban azok leállítását ígérték. A Mocsáros-dűlő beépítését tervezik, közben azt hazudják, hogy a természetet védik. A területre korábban én rendeltem el változtatási tilalmat. Ezt most fel akarják oldani. Nem fogjuk hagyni! A civil szervezetek sem jártak jól, mert a nekik szánt támogatásokat brutálisan megkurtították, a Civil házat eladták, az Esernyősben pedig az új vezetés nem kívánatosnak minősítette a civil szervezeteket. Több pénzt fordítanak a választások óta szociális ellátásra? Nem, kevesebbet. Felgyorsultak az ingatlan értékesítések, és igyekeznek minden közösséget szolgáló ingatlant értékesíteni. Megszűnt az Óbuda Napja, az Óbudai Nyár, a Sörfesztivál és a Bornapok. Leállították a Szentendrei úti fakivágást? Nem, kivágták a fákat. Bővítették a kulturális szolgáltatásokat? Nem, csökkentették. Színvonalasabb lett az Óbudai Anziksz? Nem. Létrehoztak ígéretüknek megfelelően gyermek-szakrendelőt? Nem.

Nem túlzás azt állítani, hogy Óbuda a választásokat követően gyakorlatilag leállt, pedig Tarlós István főpolgármesternek és Varga Mihály miniszter úr együttműködési készségének és támogatásának köszönhetően korábban egy dinamikusan fejlődő kerület volt. Nincsenek komolyan vehető fejlesztések, legfeljebb azokat fejezik be, amiket még annak idején mi, az előző önkormányzati vezetés indítottunk el. Több, mint 8 milliárd forint értékű, általunk előkészített terv fekszik a fiókokban, csak forrást kellene hozzájuk szerezni. Hisztérikus kiabálással és nyafogással vajon lehetséges ez? Testületi ülést már régóta nem tart a polgármester, miközben a Parlament is ülésezik, és még egy társasházi közgyűlés is megtartható online, pl. Zoomon keresztül. De, hogy hiteles példát hozzak, az általam irányított Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága és Kollégiumai is üléseznek, és nincs senki kirekesztve a döntéshozatalból, megteremtettük az online működés feltételeit. Óbudán a magát viccesen mindenki polgármesterének nevező dr. Kiss László viszont egyszemélyben dönt mindenről, mivel nemhogy képviselő-testületi ülések, de még bizottsági ülések sincsenek. Nekik ezt jelenti az önkormányzatiság és a képviseleti demokrácia. Senkinek ne legyen kétsége, ha jövőre parlamenti választást nyernének, ugyanez a diktatórikus és felelőtlen anarchia köszöntene be országosan is, mint ami 2019 ősze óta a 3. kerületben történt. Sajnos legutóbb az óbudaiak egy része a kerületen túlmutató indulatból szavazott a helyi baloldalra, de mára már megbánták.

Hogyan fordítja le mind­ezt a maga számára?

Amint korábban is említettem a 2019. évi önkormányzati választást követően Óbuda valódi érdekképviselet nélkül maradt. Kiss László és Szabó Tímea nem tesz mást, mint saját nagypolitikai ambícióiktól vezérelve egyszerűen kihasználják az óbudaiakat. Ők a Demokratikus Koalíció és személyesen Gyurcsány Ferenc helyi akaratának kiszolgálói. Ma már mindannyiunk számára a napnál is világosabb, hogy valójában nincs igazi baloldali koalíció és öt önálló párt, nincs Óbudán Momentum, szocialisták, LMP, Párbeszéd csak Gyurcsány Ferenc és a demokratikusnak hazudott Gyurcsány Párt.

Biztos vannak jó páran, akiknek ő jelenti az alternatívát a Fidesszel szemben.

Bizonyára ilyen emberek is vannak. Nekik szeretném az emlékezetükbe idézni, hogy amikor Gyurcsányék voltak hatalmon, a baloldal mindig rárontott az egészségügyre. Egyszer már bezárták és tönkretették a Margit kórházat, a kerületi Tüdőgondozóban legutóbb még a dolgozókat is megfenyegették a DK politikusai, amihez Szabó Tímea hallgatásával asszisztált. Kiss László pedig eltűri a hivatali hatalommal való visszaéléseket. Az önkormányzat és az intézmények dolgozói védelem nélkül maradtak a baloldali politikusok hatalmi visszaéléseivel és zaklatásaikkal szemben. Az idősellátásban dolgozók jutalma és megbecsülése is elmaradt akkor, amikor a Covid miatt ők dolgoztak tavaly a legtöbbet. Volt olyan szocialista politikus az önkormányzati képviselő-testületben, akit okirat hamisítás és kábítószerrel való visszaélés miatt letartóztattak (Kiss László az ő lemondása miatt lehetett egyáltalán helyi képviselő). Donáth László korábbi szocialista parlamenti képviselő a szociális otthonban dolgozó nők zaklatása vádjával áll az igazságszolgáltatás előtt.  A választóit becsapva DK-sá változó egykori szocialista polgármestert a lapok a Zuschlag-üggyel és fiktív baloldali szervezetek alapításával hozták összefüggésbe. Ezekben az ügyekben a máskor oly hangos és harcias Szabó Tímea hangját viszont nem hallani. Mi korábban 5 milliárd forintot szereztünk a kerületi egészségügy fejlesztésére, erről azonban a mostani kerületvezetés felelőtlenül lemondott, pedig ebből a forrásból lehetett volna a szakrendelő fejlesztését folytatni. 2 éve még önálló gyerekszakrendelőt ígértek a kerületieknek, de az a baloldali képviselő, akit ezért az ígéretért választottak meg, mára kilépett a Gyurcsányista blokkból, és arról beszél, hogy becsapták. Ha már őt is becsapták, akkor mi mást mondhatnának a kerület polgárai!

Miért mondtak le a kerületi szakrendelő fejlesztését lehetővé tévő  sok milliárdos kormányzati forrásról?

Mert az ő politikájuk nem az együttműködésre, hanem a konfrontációra épül. A szakrendelő fejlesztésénél fontosabb volt számukra, hogy olyan helyzet keletkezzen, amiben a kormánnyal ütközhetnek. A választás után azonnal elkezdték a kormányzattal a konfrontációt, a kerületi polgárok érdekében még az egészségügy területén se próbáltak meg együttműködni. A szakrendelőkre megszerzett kormányzati támogatásokat másra szerették volna fordítani, melyhez – egy deklaráltan egészségügyi infrastruktúra-fejlesztési program esetében – teljesen érthető módon a kormányzat nem járult hozzá. Most pedig nagy hangon azt hazudják, hogy ezt elvették tőlük. Dolgozni nem, csak rombolni tudnak, valamint vég nélkül csak azt hangoztatni, hogy mit és miért nem lehet tenni. Nem tudjuk többek között azt sem, hogy mi van a Flórián tér közösségi tervezéssel előkészített fejlesztésével. Óbudának régi adóssága, a közösségi közlekedés fejlesztése, de ezt is elhanyagolják. Mostanra egy széthulló, magára hagyott intézményrendszert látunk a kerületben, s a fejetlenség és a szervezetlenség miatt a dolgozók is menekülnek a városházáról. Még az intézményekkel is megszűnt az érdemi kommunikáció. Kilépések és belső ellentétek feszítik folyamatosan a városvezetést. Hogy lehet így normális alkotómunkát végezni?

Szabó Tímea jelenleg a 10-es választókerület parlamenti képviselője. Eddig megismert közszereplései alapján milyen kép alakult ki róla?

Bizonytalan és gyanús múltú, kiismerhetetlenül zavaros indíttatású képviselőről beszélhetünk, akit emelt hangú és gyűlölködő kirohanásairól ismerhetnek a választók és a munkásságát figyelemmel kísérők. Ő az a politikus, aki rövid időn belül képes volt eljutni a szélsőjobbos Jobbiktól a szélsőbalos Gyurcsány párt támogatásáig. Kiabálni tud, de valójában semmit nem tudott elintézni (talán nem is akar), az óbudaiaknak, mert kizárólag csak a saját hatalmi ambíciói a fontosak a számára. Elég megnézni, hogy mindig abban a párt-formációban indult, ahonnan parlamenti mandátumot remélhetett. Az óbudaiak érdekei valójában nem fontosak neki, mivel az óbudaiakra csak eszközként tekint a hatalmi céljainak eléréséhez.

Milyen taktikát lát ellenfelei politikai manőverei mögött?

Azt látom, hogy a valódi munka helyett karaktergyilkolásra alapuló gyűlöletkampány hatékonyságában hisznek, s ezzel próbálják az előző városvezetés vitathatatlan eredményeit elfedni. Vadai Ágnes és Szabó Tímea mint politikusbűnözők persze bármit mondhatnak és hazudhatnak büntetlenül, mert védi őket a mentelmi jog. Ezért veszik semmibe a tényeket és a kerületi választók felének véleményét, és ezért hazudhatnak rólam és kollégáimról is bármit büntetlenül, mert gyávák, hogy a bíróság előtt is megvédjék állításaikat.

Mi a tétje a jövő évi választásnak?

A 2022-es parlamenti választás legnagyobb tétje az, hogy folytatódhat-e az az országépítő munka, ami 2010-ben elkezdődött. Fel kell tennie mindenkinek a kérdést, hogy ki képes valóban ezt az országot irányítani, a magyar emberek érdekeit megfelelően képviselni? Van-e valós program, vagy megint csak indulatból akarnak néhányan valakit leváltani. A saját és gyermekeink jövője szempontjából felelős döntést kell hozni, mert 2010 előtt láthattuk, hogy a Gyurcsány vezette baloldali koalíció milyen válságba taszította az országot, hogyan árusították ki a magyar emberek érdekeit. Az elmúlt évtizedben mindannyian megtapasztalhattuk, hogy az Orbán-kormány hogyan állította helyre a magyar gazdaságot, s hogyan szereztük vissza pénzügyi önállóságunkat. A másik nem kevésbé fontos kérdés, hogy sikerül-e az itt élő embereket valódi érdekérvényesítő képviselethez juttatni. A kerületiek szempontjából a jövő évi parlamenti választás egyik legnagyobb tétje az, hogy a helyi ügyek továbbra is a nagypolitikai szempontok túszai maradnak, vagy újra az itt élőkről szól majd a közéleti diskurzus. Rólam az óbudaiak tudják, hogy hogyan, milyen módon dolgoztam a kerületért. A kerületben élők biztonságot, nyugalmat, kiszámíthatóságot, együttműködést és fejlődést szeretnének. Mi korábban ezt biztosítottuk, és a jövőben is ezt tennénk. A lakosság fele legutóbb, a polgármesterválasztáson is rám szavazott, ez pedig felelősséget jelent számomra. Úgy kell tehát folytatni az építkezést, hogy ne csak 2022-ben, de végül 2024-ben is jó kezekben tudhassuk otthonunkat, Óbudát.

B.E.