Ugrás a tartalomhoz

Nyomokban sem lelhetők fel a választási ígéretek Óbuda költségvetésében

Óbudán a költségvetés tárgyalásakor kiderült: az MSZP-ből épp a Gyurcsány-pártba igazoló új polgármester, Kiss László és csapata választási ígéretei csupán a mandátumszerzésig jelentettek igazodási pontot. Korábbi hosszú követeléslistájuk számos pontja egyáltalán nem szerepel a jövő évi kerületi költségvetésben.

„Másfél milliárdos puffer van a 2020-as költségvetésben” – mondta Bús Balázs, Óbuda korábbi vezetője, ami jelentős mozgásteret biztosít. Mindez az óvodai, bölcsődei-, illetve a szociális ágazatban tovább már nem halasztható béremelések vonatkozásában nyer jelentőséget. A kerületben ugyanis kezd tarthatatlanná válni a helyzet, a vállalhatatlanul alacsony bérek miatt magas a fluktuáció.

Már tavaly költeni kellett volna bérfejlesztésre, s hogy ez nem történt meg, azért Bús Balázs szerint nem kis részben a pénzügyi főosztályt terheli felelősség az információ visszatartás miatt. Az idei évre tervezett kiadások között vállalható lenne egy 20%-os emelés, azonban az ismert számok ellenére nem szerepel a területen dolgozók bérrendezésére.

A motivációk tekintetében nem kevésbé árulkodó az egy évvel korábbi vitában a DK, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd által beterjesztett közös költségvetési módosító javaslat.

Akkor a baloldali ellenzék fontosnak tartotta a közterületi illemhelyek kialakítását, a parkosítás, kertesítés összegének megemelését,

újabb nyugdíjasház kialakítását, a gázgyári lakótelep közterületeinek rendbetételét, a levegő minőséget mérő berendezések kihelyezését és az egykori Gázgyár területéről a Dunába szivárgó víz vegyelemzését. Szorgalmazták az Óbuda újság támogatásának csökkentését, a kerületi reklám és propaganda kiadások radikális csökkentését (beleértve a kerületi cégek kiadásait is), valamint egy hatástanulmány elkészítését egy kaszásdűlői gyalogos felüljáróra, emellett a kerületi csapadékvíz-elvezetési problémák feltárását és intézkedési terv készítését is.

Úgy tűnik, ezeket csak 2019-ben tartotta az akkori ellenzék problémának, ám hatalomra kerülve jól láthatóan szőnyeg alá söpörték.

Városvezetői pozícióból más fénytörésbe kerülnek a dolgok.

Az általuk fontosnak tartott ügyek félretétele mellett erre utal a választási kampányban tett vállalásaik „nagyvonalú” kezelése is.

Zajvédő falak a HÉV vonalán? Új körforgalom az Ürömi út, Dózsa György út kereszteződésében, társasház felújítás a téglás házakban és Harrer sétány felújítása? Népszavazás a Római-parton, Határ út és Czetz János út összekötése, Csillaghegy közösségi központjának közösségi tervezésének elindítása, valamint a Királyok útja felújítása? Új kutyafuttató és kerékpárutak, új közpark Mocsárosdűlőn, Flórián tér parkosítása, Heltai tér fásítása és Arató Emil tér fejlesztése?

Ezek,

egyáltalán nem szerepelnek már az új városvezetés által összerakott 2020-as költségvetésben.

Mindezekre a felvetésekre annyi volt a válasz, hogy a korábbi vezetés hitelekből fejlesztett, amit most kell majd törleszteni, ezért szűkös a mozgástér, az ígéretek számonkérését pedig „öt éves távlatban tessék gyakorolni”.

Kép és szöveg: Mandiner