Ugrás a tartalomhoz

Nyilatkozat a rendkívüli testületi ülés kapcsán

Kiss László polgármester sajtóban megjelent vádaskodásaira reagálva a Polgári Frakció rendkívüli Képviselő-testületi ülés összehívását kezdeményezte az egyik III. kerületi óvodában 2013 és 2016 között elkövetett pedofil bűncselekménnyel kapcsolatos belső vizsgálat megismerése érdekében.

Megdöbbenéssel vettük tudomásul, hogy a belső vizsgálat anyagát nem osztották ki, a képviselők azt nem ismerhették meg. A zárt ülés keretében tárgyalt előterjesztés nem szólt másról, mint az Önkormányzat előző vezetésének alaptalan besározásáról, és a jelenlegi vezetés magasztalásáról. A napirend tárgyalásakor kérdéseket tettünk fel az állítólagos belső vizsgálattal kapcsolatban, melyekre a válaszadást Kiss László megtagadta.

A napirend tárgyalásának végére kiderült, hogy az Önkormányzat jelenlegi vezetése 2019 novembere és 2020 szeptembere között semmit nem tett az ügyben.

A zárt ülésen egyértelművé vált, hogy az előző városvezetés a pedofil bűncselekmény kapcsán a hatóságokkal együttműködött a sikeres nyomozás érdekében, az óvodavezetésen keresztül felajánlotta az érintett családoknak a pszichológiai segítséget, elkezdte előkészíteni a képrögzítés szabályozását, kezdeményezte az online zaklatás kapcsán új program bevezetését (melyet a jelenlegi vezetés megszüntetett). A gyermekvédelem területén működtette az ASZER-t, gyermekvédelmi tanácskozásokat, Szociális kerekasztalt, jogszabály szerint a gyermekvédelmi jelzőrendszert. 

Magáért beszél az a tény, hogy míg a sajtónyilatkozataiban Kiss László folyamatosan kiáll a gyermekek jogaiért és a saját pozitív szerepét hangsúlyozza, nyilvánvaló politikai haszonszerzési célzattal, addig az Óbudai városvezetés az egyedüli, aki nem élt a kormány által biztosított lehetőséggel és nem vette át az ingyenes kézfertőtlenítő és felületfertőtlenítő szereket, melyeket a kormányzat az óvodák és más intézmények számára biztosít.

Puskás Péter
Óbudai Polgári Frakció vezetője