Ugrás a tartalomhoz

Megemlékezés az 1848-49-es emlékparkban

Varga Mihály pénzügyminiszter, országgyűlési képviselő és Bús Balázs korábbi polgármester, az Óbudai Széchenyi Kör elnöke emlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire a Lékai bíboros téri emlékparkban.

Eredetileg nagyobb létszámú megemlékezést tervezett az Óbudai Széchenyi Kör az 1848-49-es évfordulóra a Lékai bíboros téren tavaly kialakított emlékparkba, Czetz János honvédtábornok lovasszobrához. A koronavírus-járvány miatt a nagyszabású rendezvényt a szervezők lemondani kényszerültek, így csupán tucatnyi résztvevő helyezte el az emlékezés virágait a szobor talapzatánál.

Az eseményen részt vett Varga Mihály pénzügyminiszter, III. kerületi országgyűlési képviselő, Bús Balázs korábbi polgármester, az Óbudai Széchenyi Kör elnöke, valamint a Óbudai Polgári Képviselőcsoport nevében Puskás Péter frakcióvezető és Csapó Harold Gábor képviselő.

Bús Balázs, az Óbudai Széchenyi Kör elnöke az alábbi beszéddel készült az ünnepre:

Miniszter úr, tisztelt ünneplő egybegyűltek!

Közös ünnepeink és elődeinkre való emlékezés az egyik sarokköve annak az építménynek, melyet úgy hívunk nemzeti közösség. Az elmúlt évben helyi közösségünk fontosnak tartotta, hogy az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc ünnepét itt a III. kerületben is méltó módon ünnepelhessük.
Hálás vagyok a sorsnak, hogy városvezetőként részt vehettem Czetz János honvédtábornok lovasszobrának felállításában és az itteni park kialakításában.
Az ezt megelőző éveket ugyanis sokkal inkább az építés, mint a pozícióharc jellemezte. A pártkatonák csatározása, az egyenruhák váltogatása pedig nem az a küzdelem, ami ’48-as elődeink szabadságeszményéhez bármilyen módon kapcsolódhat. Amit látunk és tapasztalunk, kiábrándító. Nekem, mint a polgári ellenzék képviselőjének az a feladatom, hogy szóvá tegyem, ha a jogot, az emberi méltóságot és szabadságunkat tiporják. Engedjék hát meg, hogy egy ide kívánkozó versrészlettel érzékeltessem az Óbudán zajló eseményeket:

„a jognak asztalánál lopnak,
népek nevében! S te halott vagy?!

Holnap a szellem napvilágát
roppantják ránk a hétszer gyávák.

Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
szólj még egyszer a Szabadságról!”

Utassy József – Zúg március című verse híven fejezi ki óbudai sokaságunk érzését és óhaját.
A szomorúan tapasztalt változás azonban nem lazította kötődésünket sem a kerülethez, sem azokhoz a közös ünnepeinkhez, amelyek lokálpatrióta identitásunkat adják.
Egyesületünk nevében is szeretném megköszönni miniszter úrnak, hogy elfogadta meghívásunkat.

Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!