Ugrás a tartalomhoz

Ma ismét miniszterelnöknek választják Orbán Viktort

Az Országgyűlés hétfői ülésén fogják ötödszörre is miniszterelnöknek választani Orbán Viktort, aki ezután leteszi a hivatali esküt is. A kormányfő a múlt héten „hirdetett keretet”, ekkor vált nyilvánossá, kik alkotják a kabinetjét. Az új kormány hivatalba lépésének feltétele, hogy a parlament elfogadja a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt.

a kormányfő a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról.

Orbán Viktor Semjén Zsoltot általános miniszterelnök-helyettesnek kérte fel, aki egyúttal nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyház-diplomáciáért felelős miniszterként is dolgozik majd. Az Agrárminisztériumot Nagy István, a Belügyminisztériumot Pintér Sándor, az Építési és Beruházási Minisztériumot Lázár János, a Honvédelmi Minisztériumot Szalay-Bobrovniczky Kristóf, az Igazságügyi Minisztériumot Varga Judit vezetheti majd. Orbán Viktor a Kulturális és Innovációs Minisztérium irányításával Csák Jánost, a Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetésével Szijjártó Pétert bízta meg. A Miniszterelnöki Kabinetiroda élére Rogán Antal kerül, a Miniszterelnökséget Gulyás Gergely irányítja majd. A Pénzügyminisztériumot Varga Mihály, a Technológiai és Ipari Minisztériumot Palkovics László vezetheti. Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszterként, Navracsics Tibor pedig területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterként dolgozhat a következő négy évben.

Az új kabinet hivatalba lépésének feltétele, hogy a parlament elfogadja a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt. 

Az ezzel összefüggő indítványt május 13-án nyújtották be az Országgyűlésnek. A javaslat először a parlament igazságügyi bizottsága elé kerül, ezt követi a plenáris vita, majd a szavazás. Orbán Viktor már május elején – a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozva – egyértelművé tette, hogy jelentősen át kívánja alakítani a kormány szerkezetét, mivel a világ változásához a kormányzati struktúrának és a személyi döntéseknek is alkalmazkod­niuk kell.

Forrás: Magyar Nemzet