Ugrás a tartalomhoz

Főhős: Hollywood zabálná a Szabó Tímea-sztorit

Egy nagy hangú, nem sok politikai teljesítménnyel bíró politikust mutatunk be. Ő Szabó Tímea, a Párbeszéd hangembere, Óbuda-Békásmegyer egyik országgyűlési képviselője. 

Szabó Tímea nagyon sokoldalú, aki bejárta a fél világot. Miután végzett a Szegedi Tudományegyetem kommunikációs szakán, a Harvard Egyetem jogi karán tanult. Öt évig újságíróként brit és amerikai lapoknak és hírügynökségeknek tudósított Magyarországról, s „nyilván” a legnagyobb pártatlanság mellett és etikusan tette ezt. Volt ENSZ-megbízott, dolgozott Pakisztánban afgánokkal, majd a szeptember 11-i terrortámadás után Afganisztánba költözött és Kabulban támogatta az új afgán kormányt. Hollywood zabálná ezt a sztorit.

Farkas Örs politikai elemző szerint, ez az életút arra enged következtetni, hogy Szabó Tímea az Egyesült Államokban politikai feladatokat is elláthatott, amelynek hazai tálalása kutatói munkaként csúcsosodott ki.

Az afganisztáni hadműveletekről az ott szolgáló magyar alakulatok – mert ugye, részt vettünk a NATO-hadművelet keretében mi, magyarok is az afgán helyreállításban – mondták azt, hogy az afgán hadműveletek voltak a legveszélyesebbek az elmúlt 30 évben , amiben a magyar haderő részt vett. Ennek ellenére Szabó Tímea nem is a NATO-kötelékben, hanem azzal szemben lévő afgán közösségeket képviselt, úgyhogy senki se gondolja, hogy ez egy szegedi diáklány életében egyik pillanatról a másikra ki tud alakulni

– hívta fel rá a figyelmet Farkas Örs.

Szabó Tímea 2003 őszéről a Helsinki Bizottságnál koordinálta a menekültprogramot, majd ezt is megunta és beszállt a politikába.

Szabó magánéletében volt némi pikantéria, miután kiderült, hogy férje Hunyadi Gábor, a Jobbik korábbi OVB-delegáltja, de ezt titokban tartották, és azóta már nem élnek együtt.

Szabó Tímea nem nagyon találta helyét az LMP-ben, miután kiderült, hogy a párt nem akar a Bajnai-féle Együtt mozgalommal közösködni. A Schiffer-szárnyra többen berágtak és elhagyták a politikai közösséget, majd Párbeszéd Magyarország néven először platformot, majd pártot alapítottak.

Szabó nem fogta vissza magát, akár tv stúdióban, akár a parlamentben szólalt fel. Némi trágárság és gúny valahogy mindig belekeveredett mondandójába, ha már képtelen volt valódi vitára.

Szabó a Liget-projecttel kapcsolatban rendkívüli ülésnapot is összehívott, de az határozatképtelen volt. Annyira komolyan vette saját beadványát, hogy éppen a Parlament folyosóján telefonált, amikor fel kellett volna szólalnia.

Szabó Tímea annyira sokoldalú, hogy még bábozni is tud. Az azóta DK-s Kálmán Olgának elmesélte, mekkora élmény volt Áder János beiktatásán bohóckodni. Itt még nincs vége, letrógerezte Trócsányi Lászlót és elmebetegnek nevezte munkatársainkat.

Az ellenzéki képviselők bedurvultak, nem csak Szabó, hanem mindegyikük cirkuszi porondnak használta az üléstermet. Szabó Tímeát minősíthetetlen viselkedése miatt a házelnöknek is többször rendre kellett utasítani.

Kíváncsian várjuk, mit tartogat számunkra 2020-ban Szabó Tímea. Persze, mindenki jobban járna, ha nem a Parlamentben élné ki flusztráltságát, hanem inkább énekes, bábos színművészként keresné a kenyerét. Akkor senki se vonna le a fizetéséből

– mondta Apáti Bence műsorvezető.

Teljes adás: