Ugrás a tartalomhoz

Erős, érdekeiért kiállni képes nemzetet építünk

Az érdekeiért kiállni képes magyar nemzet építéséről beszélt Varga Mihály országgyűlési képviselő, pénzügyminiszter a csillaghegyi Országzászlónál tartott Trianon-megemlékezésen.

Varga Mihály felidézte, hogy a „barbár csonkolás” során Magyarország elveszítette népességének 63 százalékát, és minden harmadik magyar a határon túlra került. „Akik rólunk, ám nélkülünk döntöttek”, Romániának 103 ezer, Csehszlovákiának 61 ezer, a Szerb-Horvát-Szlovén Államnak 20 ezer, Ausztriának pedig 4 ezer négyzetkilométert juttattak a történelmi Magyarországból – jegyezte meg, hozzáfűzve: elveszett erdeink kilenctizede, a vasúthálózat 62 százaléka, és ellenérdekű, „ellenséges államok gyűrűjébe kerültünk”- mondta. A trianoni döntés halálos ítéletet jelentett volna bármely nemzet számára, ám a magyarság mégis elmondhatja magáról, hogy nem veszett el.

Száz évvel a trianoni diktátum után elmondhatjuk, bármilyen hatalmas veszteségeket szenvedtünk is el, nem lehetett elvenni a magyarságtól, ettől az önérzetes, cselekvésre kész és múltjára büszke néptől, az összetartozás tudatát – hangsúlyozta Varga Mihály a megemlékezésen. A pénzügyminiszter, Óbuda országgyűlési képviselője a Csillaghegyi Polgári Kör Egyesület Trianon100 rendezvényén kijelentette: a polgári kormány olyan nemzetet megújító politikát folytat, amelynek része az itt élő minden magyar.

A trianoni diktátum 100. évfordulóján nem vesztesként, lehajtott fejjel állunk, ellenkezőleg, egy olyan nemzet tajgaiként, amely századról századra bizonyította, hogy megújulni képes, és kiáll az érdekei mellett. A mi történelmünk nem szakadt meg 1920. június 4-én, ma pedig erősebbek vagyunk, mint az elmúlt száz évben bármikor – hívta fel a figyelmet a kerület országgyűlési képviselője.

Az ünnepi beszédet követően az Országzászlónál koszorút helyezett el Varga Mihály mellett Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata nevében Kiss László polgármester, a Fidesz 10. választókerület nevében Menczer Erzsébet, az Óbudai Fidesz szervezet nevében Puskás Péter, az Óbudai Széchenyi Kör nevében Bús Balázs.