Ugrás a tartalomhoz

Együttműködést javasol Óbuda-Békásmegyeren a Polgári Frakció

Bús Balázs és Puskás Péter képviselők nyílt levele Kiss László polgármesterhez a koronavírus-járvány kezelés kapcsán:

Tisztelt Polgármester Úr!

A rendkívüli helyzet elrendelése óta több nap eltelt. Az önkormányzat Polgári Frakcióinak képviselői a jelenlegi helyzetben is felelős képviselői magatartást fognak tanúsítani, ahogy azt Önnek szóban is jeleztük. Meggyőződésünk, hogy ilyen helyzetekben nem a pártpolitikának, hanem az összefogásnak van helye, ezért minden olyan intézkedést és javaslatot támogatunk és támogatni fogunk, ami a kerületi polgárok biztonságát szavatolja. Éppen ezért ebben a helyzetben a javaslatainkat – amiket megfogalmazunk – ne pártpolitikai szemmel nézze, hanem olyan óbudai képviselők javaslatának, akik a kialakult helyzetben segítő szándékkal keresik Önt.

1. Az Ön által létrehozott akciócsoportban aktívan részt kívánunk venni, 13 éves városvezetői (kríziskezelői) tapasztalatainkat szívesen megosztjuk a hatékonyabb döntéshozatal és az óbudai polgárok érdekében.
2. Tekintettel arra, hogy jelenleg Ön gyakorolja a Képviselőtestület hatásköreit, kérjük, hogy minél nagyobb nyilvánosságot biztosítson a döntéseknek. A mostani helyzetben fontos, hogy ezek az információk a lehető leggyorsabban a lehető legszélesebb nyilvánosság számára hozzáférhetők legyenek. Javasoljuk továbbá, hogy a készülő előterjesztéseket minden képviselő és bizottsági tag is kapja meg elektronikusan véleményezés céljából. A döntés a jelenlegi helyzetben az Öné, de érdemes minél több személyt bevonni a döntés előkészítésbe. (akár videó konferencia megteremtésének a lehetőségével is). A döntéseiről a képviselőkön kívül kapjon tájékoztatást haladéktalanul az egész kerület.
3. Javasoljuk az aktív és nyilvános kommunikáció megteremtését az önkormányzat és az önkormányzat intézményeinek dolgozói között.
4. Javasoljuk a költségvetés felülvizsgálatát. Látható, hogy az idei évre tervezett adóbevételek (idegenforgalmi , iparűzési) és az ingatlanértékesítés tervezett bevételei sem fognak maradéktalanul realizálódni, ugyanakkor várhatóan nagyobb összegeket kell átcsoportosítani a szociális ágazatba. Javasoljuk, hogy kezdődjön az Önkormányzat 2020-as költségvetésnek újragondolása.
5. Javasoljuk az átmeneti segély és a jövedelem pótló támogatások összegének és a rászorultsági határoknak az emelését is.
6. Javasoljuk, hogy kerüljön kidolgozásra egy program az önkormányzati ingatlanok bérlőinek megsegítésére, bérleti díjkedvezménnyel, vagy egyéb módon, így támogatva a kisvállalkozásokat.
7. Javasoljuk a tárgyalások megkezdését az önkormányzati piacok bérlőivel, biztosítsunk a kereskedőknek kedvezményeket.
8. A kerületi parkolás tekintetében függesszük fel a parkolási díjat a rendkívüli helyzet idejére. Az agglomerációs beközlekedés megszűnt, jelen helyzetben csak terhet jelent a kerületben élők részére.
9. Javasoljuk az önkormányzati bérlakásokban élők számára valamilyen kedvezmény létrehozását, a rendkívüli időszakban keletkezett lakbérhátralékok rugalmas kezelését, a szociális lakbér esetleges elengedését.
10. Javasoljuk, hogy kapjanak gyors önkormányzati támogatást azon civil szervezetek, akik az egészségügyi vagy az idősellátásban tevékenykednek a III. kerületben.
11. Javasoljuk a lezárt játszóterek és fitnesz parkok nagyobb ellenőrzését és az illegális használók akár pénzügyi szankcionálását is.
12. Javasoljuk, hogy kapjanak garanciát az Önkormányzati intézményekben dolgozók a bérük kifizetésére.
13. Javasoljuk az otthoni munka megteremtésének minél nagyobb biztosítását az önkormányzati dolgozók tekintetében és védelmében.
14. Javasoljuk a korábban elektronikusan rögzített kulturális programok elérhetővé tételét az interneten. Az Óbudai Danubia Zenekar jó példa erre.

Kérem, fontolja meg a fenti javaslatokat. Az Óbudai Polgári Képviselőcsoport készen áll, hogy együttműködve az önkormányzat vezetésével a jövőben is biztosítsa a kerületi polgárok biztonságát, szociális és egészségügyi jólétét.

Óbuda, 2020. 03. 24.

Bús Balázs és Puskás Péter
képviselők