Ugrás a tartalomhoz

Bús Balázs: Örülök annak, hogy a baloldal meg akarja védeni a mi eredményeinket!

Interjút készítettünk a III. kerület korábbi, 13 éven keresztül regnáló polgármesterével, aki elmondta, mit gondol a mostani kampányról, az időközi választásról és a legújabb, fideszes DK-s jelöltről.

Azért kerül most sor időközi választásra Óbuda-Békásmegyeren, mert a DK korábbi óbudai elnöke, Hazai Iván András, aki korábban alpolgármester is volt kerületünkben, kilépett a pártból és lemondott a mandátumáról.  Elmondta, hogy lemondásának legfőbb oka az volt, hogy a városvezetés a 2019-es győzelem után kifordult magából, feladta elveit és egy ígéretét sem próbálta meg betartani.

A DK új jelöltjéről már írtunk korábban: Kappeller Zsuzsanna azt állította magáról, hogy 1990-ben függetlenként került be a képviselőtestületbe, azonban kiderült, hogy ez nem volt igaz, hiszen a Fidesz képviselőjeként választották meg 1990-ben. Most azzal kampányol, hogy „Védjük meg eredményeinket!”, ami sokaknak okozhat fejtörést, ugyanis Kiss László 3 éves működéséről az óbudaiaknak finoman szólva sem az eredményesség jut az eszébe.

Ön figyelemmel kíséri az időközi választás kampányát? Mit gondol arról, hogy a baloldal egy volt fideszes képviselőt indít jelöltként? Ön szerint milyen eredményeket kívánnak megvédeni? 

A Fidesz óbudai elnökeként természetesen aktívan részt veszek a kampányban és azért dolgozom, hogy Csikósné Mányi Júlia, a jelöltünk győzzön az időközi választáson. Mondhatnám, hogy meglepett a mostani kampány hangvétele és stílusa, de itt Óbudán a baloldal már nem igazán tud meglepni. Szerintem országos szinten is az élmezőnybe tartozik az a gátlástalanság, amit itt a kerületben megengednek maguknak. Mindegy, hogy országgyűlési választás, önkormányzati, vagy most az időközi kampány, ugyanúgy lelkiismeret nélkül rágalmazzák és hazudoznak az ellenfeleikről. Ez abból a nézőpontból érthető, hogy ha a teljesítményükkel nem tudnak kampányolni, akkor csak a másik jelölt rombolása marad, de azt nem veszik észre, hogy a teljesen átlátszó hazugságokkal inkább önmagukat járatják le.

A negatív kampány mellett most azzal próbálkoznak, hogy egy volt fideszes képviselőt, Kappeller Zsuzsannát indítanak jelöltként. Bár Zsuzsa nagyon próbálja letagadni, hogy 1990 és 1994 között a Fidesz színeiben ült a képviselőtestületben, ezek a próbálkozások még a jobboldali körökben is inkább csak derültségre adnak okot. Rokonlelkek találkozásáról van itt szó úgy hiszem, ahogy Gyurcsány Ferenc és Kiss László árulta el és szúrta hátba korábbi pártját, úgy váltott köpönyeget Zsuzsa is és csatlakozott a Demokratikus Koalícióhoz. Egyértelműen látszik, hogy ezt a tudati kettősséget még nem sikerült teljesen levetkőznie, hiszen a kiadott kampányanyagaiban szinte kizárólag olyan eredményeket emelt ki, amelyek még az én polgármesteri időszakomból, a polgári oldal idejéből származnak. Bizonyára ő is belátta, hogy a jelenlegi vezetés teljesítményével nehéz lenne büszkélkedni, ezért inkább visszanyúlt az előző időszakokhoz. Érdemes ezeken végig menni:

Elsőként a közösségi költségvetést és annak 100 millió forintos keretét hozza fel, miközben 2019 előtt ugyanúgy létezett egy ilyen kezdeményezés „Közel az emberekhez” néven, ahol évről évre 300 millió forint értékben építettünk be óbudai polgároktól érkező fejlesztési javaslatokat a kerületi költségvetésbe.

A következő, hogy a kerületi óvodák dolgozói plusz juttatást kapnak az önkormányzattól. Ezt szintén a Fidesz frakció javasolta a kritikus óbudai óvónőhiány megfékezésére, amelyet a baloldal rendre leszavazott. Később ők nyújtották be szinte ugyanazt az előterjesztést, annyi különbséggel, hogy az általunk javasolt 30 ezer forint helyett, mindössze 10 ezer forintos juttatást eszközölve. Ezt sikerült végül a jobboldali képviselőknek 20 ezer forintra feltornászni, de elég arcpirító ezt saját eredményként eladni. Az óvodai helyzet továbbra is elkeserítő, hiszen a tartós megoldásra semmilyen elképzelése, vagy terve sincs a mostani vezetésnek. Az óvónőket rendre átcsábítják a szomszédos kerületekbe, mert az önkormányzat semmiféle koncepcióval nem rendelkezik a megtartásukra és főleg a létszámuk növelésére. Ezt Kappeller Zsuzsannának még Kiss Lászlónál is jobban illene tudnia, hiszen ő is óvónőként dolgozott egészen a mostani jelöltségéig.

Zsuzsa említi a kerületi burgonya és muskátli osztást, valamint a nyugdíjasok számára biztosított kedvezményes fürdőbelépőket is, mint eredményt. Az igazság az, hogy a burgonyaosztást még Tarlós István vezette be Óbudán, a muskátliosztást és a kedvezményes nyugdíjas fürdőbelépőket pedig az én időszakomban vezettük be. Ugyanígy a 2019 előtti időszakhoz kötődik az újszülöttek támogatása. Azt valóban eredményként értékelem én is, hogy legalább ezt nem szüntették meg.

Kampányolnak továbbá a klímabarát önkormányzat díjával, miközben ez mind az általunk indított programoknak a most beérő eredménye. Mi kezdtük el a közösségi faültetési programot, támogattuk a panelfelújításokat és elsőként mi kaptuk meg 2014-ben az Európai Klímasztár díjat is a Szőlő utcai Faluház, a Kerék utcai iskola, az Arató utcai bölcsőde és a Laktanya utcai Tüdőgondozó energiahatékony felújításáért.

Látható, hogy a baloldali városvezetés egyetlen egy olyan eredményt sem tud felmutatni, amit valóban ők hoztak volna létre, ők kezdtek volna el. Ahogy mondtam, azt is eredményként lehet elkönyvelni, hogy legalább a fentebb soroltak nem szűntek meg. Emellett persze nagyon sok minden megszűnt, sok mindent tönkretettek és egy rakás elkészült terv a fiókban maradt, amelyekhez mindössze forrást kellett volna szerezniük. Ilyen például a Harrer sétány felújítása is, amellyel az égvilágon semmi nem történt.  Továbbra is ott van a fiókban a lakókkal közösen kidolgozott és elfogadott terv, de hozzá sem nyúlnak, pedig az ott élők továbbra is várják, hogy valaki felújítsa végre. Hasonló a helyzet a gázgyári lakótelep esetében is, ahol üresen állnak a lakások és Karácsony Gergelyék semmit nem tesznek annak érdekében, hogy a fiatalok, főleg a mai költségek mellett lakásokhoz juthassanak.

Mi lehet a megoldás, Ön mit javasol az óbudai választóknak?

Teljesen egyértelmű, hogy olyan képviselőt kell megválasztani, aki gyökeresen szakít ezzel a mostani baloldali gyakorlattal, az emberek véleményének figyelmen kívül hagyásával. Az óbudaiak akkor járnak jól, ha Csikósné Mányi Júliára teszik a voksukat, mert ő már bizonyította, hogy az az egyesület, amit hosszú évek óta vezet, segít az itt élőkön, a rászoruló gyermekeken és az időseken is. A baloldal azért támadja a legaljasabb hazugságokkal és módszerekkel, mert pontosan tudják, hogy nagyszerű jelölt és tökéletesen alkalmas a feladatra. A mostani kampány során már négyszer állapította meg a választási bizottság, hogy a hazugságokkal és a rágalmazásokkal megsértették a választási törvényt. A 2-es választókörzetben élők előtt itt a lehetőség, hogy elmondják a Kiss László-féle vezetésnek, hogy nem kérnek többé ebből a stílusból. Ez az egyetlen módszer arra, hogy rávegyék a baloldali koalíciót a munkára, a gátlástalan hazudozás befejezésére és a tisztességes versenyben való megmérkőzésre a jövőben.