Ugrás a tartalomhoz

Bús Balázs első fokon pert nyert Szabó Tímea ellen

A megítélt nagy összegű sérelemdíjat jótékony célra ajánlja fel a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke
FIDESZ III. KERÜLETI SZERVEZETE
KÖZLEMÉNY – Budapest, 2022. 10. 18.
A 2022. évi országgyűlési választások kampányidőszakában Szabó Tímea, mint a 10. választókerület képviselőjelöltje túlontúl messzire vetette a sulykot. Saját Facebook oldalán egy olyan videóüzenetet posztolt, amelyben bejelentette, hogy sajtótájékoztatót tart A pedofil bűnözők a Fideszben vannak – a Fidesz óbudai jelöltje, Bús Balázs is elhallgatott egy óvodai pedofil bűncselekményt! címmel és ezt StopPedofidesz! hastaggel publikálta.
A felvételen Szabó Tímea, az Egységben Magyarországért pártkoalíció másik két képviselőjével szinte végig a fideszes képviselőjelölttel foglalkozik, és olyan kijelentéseket tesz rá, amelyek a bíróság szerint is megsértették Bús Balázs jóhírnevét és becsületét. Erről a Fővárosi Törvényszék a napokban hozta meg elsőfokú ítéletét, amely azután születhetett meg, hogy korábban a Parlament olyan súlyosnak ítélte meg Szabó Tímea rágalmait, hogy példa nélküli módon felfüggesztett mentelmi jogát.
Szabó Tímea a videó bejegyzésében egy korábbi III. kerületben történt pedofilüggyel hozza kapcsolatba Bús Balázst, aki akkor Óbuda polgármestere volt. Ennek a bűncselekménynek a büntetőeljárása már jogerősen lezárult, az elkövetők a megítélt büntetésüket töltik. Fontos kiemelni, hogy a bíróság iratai szerint a bűncselekményhez Óbuda egykori polgármesterének semmi köze nem volt, az ügyben még csak tanúként sem hallgatták meg.
Szabó Tímea állításairól egyértelműen kiderült, hogy egytől-egyig légből kapott, motivációját tekintve politikai jellegű, amelynek egyetlen célja Bús Balázs lejáratása, erkölcsi befeketítése és a becsületébe gázolás volt.
Tekintettel a becsületsértés súlyára és motivációjára, hiszen napjainkban a pedofilia elkövetése a társadalmi megítélés szerint a legalantasabb, legaljasabb bűncselekmények egyike, az elkövetőit a legmélyebb megvetéssel és erkölcsi értékítélettel sújtja a társadalom, a bíróság nyilvános bocsánatkérésre és nagy összegű sérelemdíj megfizetésére kötelezte Szabó Tímeát.
Bús Balázs már a kereset benyújtásakor jelezte a Fővárosi Törvényszék felé, hogy a sérelemdíj megállapítását nem haszonszerzés céljából kéri, hanem többek között azért, mert reményei szerint a pénzbüntetés távol tartja Szabó Tímeát attól, hogy a jövőben hasonló, az igazságot semmibe vevő kijelentéseket tegyen.
A megítélt sérelemdíj összege, a mindenkori parlamenti képviselői alapdíj hatszorosa, azaz 7. 896. 000 Ft, amelyet Bús Balázs teljes egészében a Szent Miklós Kollégium és Gyermekotthont támogató Miklós téri Gyermekekért Alapítvány javára ajánlott fel.