Ugrás a tartalomhoz

Az óbudai képviselő-testület megtartotta októberi rendes ülését

Az óbudai képviselő-testület megtartotta októberi rendes ülését, amelyen fontos döntéseket hoztunk meg:

  • A testületi ülésen elleneztük az önkormányzat újabb adóemeléseit, de a baloldal semmilyen észérvet nem volt hajlandó figyelembe venni, ezért megszavazták az óbudai polgárokat és vállalkozásokat terhelő emeléseket. A döntés következtében január 1-től jelentősen növekszik az építmény- és a telekadó, valamint a magánszemélyek kommunális adója.
  • Előterjesztettük, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata is csatlakozzon Szita Károlynak, Kaposvár polgármesterének és a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökének az Európai Bizottsághoz írt leveléhez, amelyben az önkormányzatok nevében arra kéri Ursula von der Leyent, a Bizottság elnökét, hogy gondolják át és változtassák meg a mostani elhibázott szankciós politikát, ugyanis ezzel Magyarország 25 legnagyobb városában jövőre 135 milliárd forinttal kerül többe a gáz- és az áramszolgáltatás, mint a szankciókat megelőzően. Az egész Európát tönkretevő szankciókat teljes mellszélességgel támogató baloldal óbudai képviselői hallani sem akartak a levél támogatói aláírásáról és napirendre sem vették a javaslatunkat.
  • A képviselő-testületnek módosítani kellett a kerület költségvetését, ugyanis újabb 2,6 milliárddal nőttek az óbudai önkormányzat bevételei. A központi költségvetésből és az iparűzési adóból származó bevétel növekmény újra bizonyítja, hogy teljesen hazug a baloldal azon narratívája, hogy a budapesti önkormányzatoknak kevesebb pénzből kellene gazdálkodnia, mint korábban. Ennek éppen az ellenkezője igaz. Minden eddiginél nagyobb összeg áll rendelkezésre, mégsem végeznek érdemi munkát.
  • Kérdést intéztünk a polgármesterhez, hogy mi volt az oka annak, hogy 3 év alatt háromszor nem sikerült gond és az óbudaiak felháborodása nélkül egy burgonyavásárt sem lebonyolítani? Megkérdeztük, hogy mely országban termesztett burgonyát vásároltak idén, mekkora mennyiségben és pontosan milyen összegért? További kérdés, hogy ki a felelőse az idei fiaskónak, miszerint alig pár óra elfogyott a rendelkezésre álló burgonya az osztópontokon, miközben még hosszú sorokban álltak az emberek? Miért mondták továbbá a csalódott embereknek, hogy másnap próbálkozzanak újra, miközben tudták, hogy nem érkezik addigra új szállítmány? A polgármester az ülésen nem volt hajlandó válaszolni a kérdésekre, válaszát írásban és későbbre ígérte.
  • Nem asszisztálunk Kiss László polgármester látszatcirkuszához, ezért nem vettünk részt az óvodai dolgozókat újra kihasználó és megalázó előterjesztés szavazásán. Az óbudai óvodák fenntartója az önkormányzat, ezért a polgármesternek nem a sztrájkra kell rákényszerítenie a vele pénzügyi függőségben álló óvodai közalkalmazottakat, és önmaga ellen tüntetni, hanem tisztességes bért kell fizetni nekik. Mi teljes mellszélességgel kiállunk az óvodai dolgozók mellett, ezért is terjesztettük elő korábban a bérpótlék emelésének javaslatát, amelyet mind Kiss László, mind a baloldali pártok lesöpörtek az asztalról. A mi elkötelezettségünknek köszönhető, hogy végül sikerült havi 20 ezer forinttal megemelni a jövedelmüket.
  • Megszavaztuk, hogy az óbudai rászorulók idén is részesülhessenek karácsonyi segélyben és az önkormányzat biztosítson számukra kedvezményes fenyőfa vásárlási lehetőséget. Javasoltuk továbbá, hogy hogy az önkormányzat és intézményei, a polgármesteri hivatal, valamint az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok 18 év alatti gyermeket nevelő munkavállalói részére a megnövekedett rezsiköltségek kompenzálására 2022. decemberében egyösszegű karácsonyi támogatást adjon az önkormányzat, melynek összege 15.000 Ft, mely 18 év alatti gyermekenként járna, ezt azonban a baloldal egyöntetűen nem támogatta.
  • Az óbudai baloldal viszont egy forintot sem sajnál akkor, ha propagandáról van szó. Az ülésen a MOMENTUM-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP képviselői megszavazták, hogy ezentúl az önkormányzat minden új, a kerületbe beköltöző személy adatait rendszeresen lekérhesse a központi adatbázisból és ezen adatok alapján „tájékoztató” csomagot küldhessenek számukra. Az önkormányzat eddig nem rendelkezett azonnal a friss beköltözők adataival és félő, hogy a rendelet elfogadásával az óbudaiak adatait is azoknak a baloldalhoz köthető adatbázist építő cégeknek fogják kiszolgáltatni, amelyek botrányaitól hangos a magyar sajtó.
  • Az Óbudai Múzeum élére, határozott időre új megbízott igazgatót nevezett ki a testület Gálfi Ágnes személyében. Munkájához sok sikert kívánunk!